keskiviikko 21. lokakuuta 2015

unikoulu.

Sana unikoulu ei ole ollut minulle mieluinen. Siitä tulee mieleen lapsi joka opetetaan väkisin nukkumaan, lapsi joka huutaa yksin pimeässä, lapsi joka on peloissaan. Unikoulu ei kuitenkaan nykyään ole niin paha hirviö kuin ajatellaan. On olemassa myös lempeitä unikouluja. Itse olen tutustunut erilaisiin unikouluihin siitä asti kun Peetu on ollut 6kk. Vaihtoehtoja on monenlaisia ja netistä löytää hyvin paljon vinkkejä ja neuvoja. Itse päätin kokeilla Tassutus-unikoulua ja sovelsin sitä Peetulle ja minulle sopivaksi. Minulla kun tavoite oli saada yösyötöt pois eikä täydet nukutut yöt.

Peetu heräsi 5-15 kertaa yössä ja joka kerta vaati rintaa nukahtamiseen. Nälkä hänellä ei ollut, kun imi vain hetken ja puri pienillä hampaillaan. Olin niin kipeä ja väsynyt ja siksi halusin luopua yöimetyksestä. Pulloa Peetu ei ole öisin huolinut ja siksi siihen siirtyminen ei ollut vaihtoehto. Pitkän pohdinnan jälkeen ystäväni Johanna rohkaisi minua aloittamaan unikoulun. Hän lupasi valvoa kanssani ensimmäisen yön ja voin kertoa, että hänestä oli valtava apu! En usko että olisin selvinnyt ensimmäisestä yöstä ilman häntä.

   

Tämä kuva kertonee mitkä fiilikset oli aamulla :D 
    
Meillä on käytössä Brion keinutassut, joilla saa sänkyä keinutettua. Olen pitänyt niitä aika hyödyttöminä, mutta tässä unikoulussa ja sen jälkeenkin ne ovat olleet pelastus sekä helpottaneet öitä ihan valtavasti! Nyt kerronkin teille miten nämä yöt ovat menneet ja ehkä tästä voi olla jopa apua jollekkin unettomalle?


Ensimmäinen yö.

Peetu oli nukkunut vain kahdet päiväunet joten oli väsynyt jo aikaisin. Vein hänet puoli kahdeksan aikoihin makuuhuoneeseen ja imetin vielä viimeisen kerran. Laitoin hänet sänkyyn, jossa hän nousi seisomaan monta kertaa ja itku pääsi aina kun laskin takaisin makuulle. Kuitenkin Peetu nukahti klo 19.50 sänkyä keikuttamalla.

Kello 20.30 heräsi ja ei rauhoittunut enää nukkumaan. Otin syliin, lauloin, keinutin, silittelin ja tein kaikkeni että hän rauhoituisi. Aina kun sain Peetun rauhoitumaan ja laskin takaisin sänkyyn, niin itku alkoi jälleen. Lopulta klo 21.14 poika nukahti omaan sänkyyn.

Kello 23.00 Peetu heräsi vasta seuraavan kerran ja jälleen homma jatkui samana kuin aikaisemmin. Nukahti lopulta klo 23.35.

Kello 23.45 jälleen uusi herätys. Rauhoittelu jatkui samalla tavalla, mutta tällä kertaa nukahti jo klo 23.58.

Kello 00.00 heräsi heti uudestaan ja nukahti klo 00.18.

Kello 00.19 poika havahtui heti hereille kun ovesta pääsin pihalle. Kuitenkin tällä kertaa ei minun tatvinnut nostaa häntä syliin ollenkaan, vaan sain hänet rauhoittumaan ja nukahtamaan sänkyyn silittelemällä ja keinuttamalla sänkyä. Nukahti klo 00.29.

Kello 3.33 heräsikin vasta seuraavaksi. Tällä kertaa olin itse kerennyt jo nukahtamaan ja olin todella väsynyt. Meinasi itku tulla siinä itselläkin kun poikaa sylissä hytkytteli ja yritti saada rauhalliseksi. Jossain vaiheessa pyysinkin, että Johanna ottaisi pojan syliin hetkeksi ja minä sain istahtaa hetkeksi, Lopulta saatiin poika nukahtamaan klo 04.12.

Kello 06.57 viimeinen herätys ja hain iloisen pojan sängystään syömään aamupuuroa.


Toinen yö.

Peetu nukkui kolmet päiväunet joten jännitin mihin aikaan saan pojan nukkumaan ja että meneekö rytmit taas ihan sekaisin. Poika oli kuitenkin taas ajoissa väsynyt ja menimme ennen kahdeksaa makuuhuoneeseen rauhoittumaan. Imetin Peetun, jonka jälkeen laskin hänet sänkyyn kello 20.03. Muutamia kertoja poika nousi seisomaan, muttei itkenyt ollenkaan kun laskin takaisin makaamaan. Annoin pehmolelun hänelle kainaloon ja sitä hän imeskeli ja paijaili. Keinuttelin sänkyä hetken aikaa ja kello oli 20.14 kun jätin hänet halailemaan pehmolelua huoneeseen.

Kello 20.57 poika heräsi ensimmäisen kerran ja varauduin jo huutokonserttiin. Laskin Peetun makaamaan sänkyynsä ja silittelin hieman päätä ja keinutin sänkyä. Poika sulki silmänsä ja jäi samantien nukkumaan klo 21.00.

Kello 22.22 nousi pystyyn, laskin hänet makaamaan ja keikutin. Poika nukahti 22.24.

Kello 00.02 heräsi ja itkeskeli hieman, mutta rauhoittui nopeasti. Nukahti keinuttamalla ja kättä kyljen päällä pitämällä klo 00.06

Kello 03.39 heräsi ja itki jälleen hieman, mutta nukahti klo 03.45 samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Kello 04.08 poika alkoi itkemään kunnolla ja otin hänet syliin johon rauhoittui nopeasti. Nukahti klo 04.17 keikutukseen.

Kello 04.24 jälleen heräsi, mutta tällä kertaa rauhoittui keikuttamalla sänkyyn klo 04.29.

Kello 04.34 heti uusi herätys ja itku yltyi taas todella kovaksi. Otin pojan syliin rauhoittumaan ja hän nukahti sänkyyn klo 04.42.

Kello 04.51 herättiin taas itkemään ja otin pojan syliin. Nukahti kuitenkin nopeasti kello 04.54.

Kello 5.57 herättiin ja noustiin ylös aamupuurolle.

Kolmas yö.

Mentiin rauhoittumaan pimeään makuuhuoneeseen seitsemän jälkeen. Laitoin Peetun sänkyynsä kello 19.30 ja lauloin ilta laulun. Sitten menin sängylle istumaan ja odottamaan. Poika nousi välillä seisomaan ja minä laskin aina takaisin makaamaan. Peetu ei itkenyt eikä kitissyt yhtään, vaan nukahti lopulta klo 19.50 itse sänkyyn. Eli en keinuttanut tai silitellyt kertaakaan.

Kello 20.37 heräsi ensimmäisen kerran ja keinutin sänkyä, jolloin hän nukahti klo 20.42.

Kello 22.58 heräsi ja keikutus sai Peetun uneen klo 23.02.

Kello 00.49 poika heräsi seuraavaksi ja nousi välillä seisomaan, mutta ei liiemmin itkenyt. Nukahti keikuttamalla klo 01.04.

Kello 03.19 herättiin ja olin varautunut samanlaiseen heräämis rumbaan kuin aikaisempana yönä. Ja tällä kertaa pitikin keikutuksen lisäksi silittää ja hyräillä, mutta ei tarvinnut nostaa syliin. Poika nukahti uudestaan klo 03.31.

Kello 04.24 tulikin vasta seuraava herätys ja siihen riitti pelkkä sängyn kiikutus, ja poika oli unessa klo 04.27.

Sitten herättiinki uuteen päivään klo 06.30.



Eli ekana yönä herätyksiä oli kuusi, toisena kahdeksan ja kolmantena viisi. Herätyksiä oli edelleen aika monta, mutta hereilläolo ajat muuttuivat joka yö helpommaksi. Ja nyt kun tästä unikoulun aloittamisesta on pari viikkoa, voin kertoa että meillä nukutaan hyvin!

Edelleen meillä herätään 1-4 kertaa yössä, mutta nukahdetaan yleensä hyvin äkkiä. Monesti riittää että sängyssä maaten jalalla heilutan pinna sänkyä. Yhden kerran Peetu nukkui jopa 11 tuntia heräämättä! Se oli aika mahtava fiilis ja toivon, että niitä öitä tulee lisää. Myös Mikko on nyt päässyt osallistumaan öihin ja olen siitä nauttinut myös täysillä! Olen muutamia kertoja nukkunut itse sohvalla ja Mikko makuuhuoneessa, hoitaen pojan heräämiset. Ihana tunne kun saa nukkua!



Meille unikoulu on ollut todella hyvä! Ja ehkä yöt myös paranevat pikkuhiljaa. Peetu voi hyvin, äiti voi hyvin ja isä voi hyvin. Päivisin huomaa kyllä että Peetu haluaa olla paljon enemmän rinnalla, mutta se ei haittaa yhtään! Olkoon vaikka koko päivän jos siltä tuntuu <3

2 kommenttia: